0521-57 00 27 kontakt@capfor.se

Nyheter

I Hope I Die Before I Get Old

av | okt 7, 2021 | Beteende ekonomi | 0 Kommentarer

De senaste månaderna har jag, vid ett flertal tillfällen, fått anledning att fundera, reflektera och diskutera ämnet ålder och tid.
Både med utgångspunkt i egna tankar/värderingar liksom andras…

På något sätt tycks det som om tid och ålder inte alls hör ihop, men ändå är de förenade som två pusselbitar i ett stort (nästan ”breathtaking”) pussel. Alla vi människor bär på önskan på ett långt, lyckligt och friskt liv, men vi vill inte bli gamla.
Tid som måttstock på ålder ger den oundvikliga sanningen att en del blir gamla, andra inte… MEN är begreppet ”gammal” sammankopplat med tid och ålder?

”I hope I die before I get old”

En textrad ur ”My Generation”, en låt som 1965 blev ungdomsrörelsen ”Mods” signaturmelodi. Låten skrevs av Pete Townshend (kompositör, gitarrist och förgrundsfigur i det legendariska rockbandet The Who). Pete, som idag är 76 år gammal/ung, gjorde 29 konserter under 6 månader 2019 alldeles före pandemin d v s en spelning per vecka… ett tecken på hög ålder?
Textraden i det närmaste förkroppsligar känslan många bär på… tiden passerar men i mitt inte förblir jag i samma ålder.

Vid det där tillfället när vi uppnår milstolpen 65, är vi ”mogna” nog att pensionera oss. Frågan är dock om vi är vuxna nog att sluta vara lekfulla, äventyrslystna och barnsliga?
Kanske har mänskligheten nu kommit till en punkt i utvecklingen där vi alla som egna individer kan välja att bortse från tid som en måttstock på ålder för att istället tänka på hur vi mår bäst och kan bidra till varandra.
Med en lång tids leverne har vi sannolikt mycket i bagaget, och med det många värdefulla erfarenheter vi kan dela med oss av.
Kanske är det dags att skrota begreppet ”pension” för att i stället koncentrera oss på välmående för både unga och äldre?

Utveckling, lycka och välmående handlar i grunden om flera saker som te x

  • ägna sin tid åt sådant man verkligen tycker om
  • uppleva trygghet, lugn & ro
  • möta och bidra till andra
  • bli sedd och respekterad
  • bli utmanad
  • känna sig tillräcklig
  • älska och bli älskad

Det handlar sällan (kanske aldrig) egentligen om pengar, inkomst eller ålder …

För en del, lyckligt lottade, är måndagen veckans bästa dag… äntligen kan jag ägna mig åt det jag verkligen ”brinner” för. För andra är måndagen en dag då helgen är slut och arbetet, det hårda tuffa och slitsamma, ska göras…
När vi (i kropp, knopp och/eller själ) inte orkar eller riktigt fixar arbetet är det dags för förändring och förändringen kan vara pension eller ett ”karriärbyte”.

Lönsamhet handlar om att investera sin tid i sådant som bidrar till ett långt, lyckligt, utvecklande och välmående liv.

Dela inlägg på sociala medier:

Arkiv

Adress

A F Carlssons Gata 15
Vänersborg

Öppettider

mån-fre: 08.00-17.00
lör, sön: stängt