0521-57 00 27 kontakt@capfor.se

Nyheter

Kundcase: Inkomstplanering för Företagare – Marias Resa till Ekonomisk Säkerhet

av | jun 19, 2024 | Kundcase | 0 Kommentarer

Kundcase: Inkomstplanering för Företagare – Marias Resa till Ekonomisk Säkerhet

Bakgrund: Maria driver ett litet café sedan många år tillbaka. Hon har alltid varit noggrann med sin ekonomi och försökt att ha bra koll på sina inkomster och utgifter. Maria är orolig för att hennes pension ska räcka till i framtiden. Hon har hört mycket reklam om vikten av att spara till sin pension men är osäker på om hon bör prioritera detta eller om det finns andra bättre alternativ för hennes ekonomiska framtid.

Utmaningen: Som många småföretagare tar Maria ut en månadslön på omkring 30 000 kr. Hon har fått ett förslag från en rådgivare att sätta av 3 000 kr/månad till en tjänstepension men vill vara säker på att detta är det bästa valet. Därför kontaktar hon en av rådgivarna på Capfor för att få en second opinion om sitt pensionssparande.

Lösningen: Efter att ha konsulterat med en rådgivare på Capfor får Maria rådet att prioritera en löneökning till 33.000 kr/månad istället för att sätta av pengar i en tjänstepension. Capfors rådgivare förklarar att en högre lön kommer med flera fördelar:

  1. Bättre allmän pension: Genom att öka sin lön optimerar Maria sin inbetalning till den allmänna pensionen. Detta innebär att hon kommer att få en högre statlig pension när hon väljer att gå i pension.
  2. Högre sjukpenning och ersättning vid vård av sjukt barn: En högre lön innebär också att Maria får högre ersättningar från Försäkringskassan om hon blir sjuk eller behöver vara hemma med sjukt barn. Ersättningen ökar alltså med 2.400 kr/mån om hon blir sjuk eller behöver vabba. Detta minskar den ekonomiska stressen i en redan påfrestande situation.
  3. Högre kreditvärdighet: Med en högre lön förbättras Marias kreditvärdighet. Detta är särskilt viktigt för småföretagare som kan behöva ta lån för att investera i sitt företag eller hantera oförutsedda utgifter. Rådgivaren på Capfor visar hur en högre inkomst kan påverka hennes möjligheter att få bättre lånevillkor och lägre räntor, vilket i sin tur kan göra det enklare att expandera hennes café i framtiden.
  4. Möjlighet att spara privat: Genom att spara löneökningen privat, med skattade pengar, kan Maria bygga upp ett eget pensionskapital. Detta sparande kan hon anpassa efter sina egna behov och mål, och det ger henne större kontroll över sina investeringar och sin framtid. Capfors rådgivare hjälper henne att sätta upp en privat sparplan som är flexibel och som kan justeras beroende på hennes ekonomiska situation och livsmål.

Slutsats: Genom att noggrant överväga sina alternativ och ta emot professionell rådgivning har Maria kunnat optimera sin ekonomiska situation. Hennes beslut att prioritera en löneökning över att sätta av pengar i en tjänstepension visar sig vara en framgångsrik strategi som ger henne både omedelbara och långsiktiga fördelar. Detta kundcase illustrerar vikten av skräddarsydd inkomstplanering för småföretagare och de potentiella fördelarna av att anpassa strategier efter individuella förhållanden och mål

Dela inlägg på sociala medier:

Arkiv

Adress

A F Carlssons Gata 15
Vänersborg

Öppettider

mån-fre: 08.00-17.00
lör, sön: stängt