0521-57 00 27 kontakt@capfor.se

Nyheter

Är tjänstepension verkligen det bästa sättet att skapa pensionstrygghet?

av | feb 15, 2024 | Ekonomi, Kundcase | 0 Kommentarer

Låt oss berätta en kort historia tagen från verkligheten, historien om företagaren och pensionssparandet. En företagare, låt oss kalla hen för Bobo, kontaktade oss på Capfor för att få vägledning i frågan om sparande i tjänstepension var klokt.

Hen tog ut en lön om 35 000 kr varje månad och brukade (när ekonomin tillät det) dessutom ta aktieutdelning från sitt företag. Bobo hade tidigare fått rådet att spara ett antal tusenlappar per månad till sin pension. Utöver detta skulle försäkringen innehålla ett tillägg som tryggade en större del av inkomsten vid sjukdom än vad enbart sjukpenningen från Försäkringskassan gör. Avdragsgillt och ränta på ränta på oskattade pengar – allt lät ju som en helt fantastisk idé!

Efter en noggrann analys kom vi på Capfor med råd ur ett annat perspektiv:
Om Bobo istället för att spara ett antal tusenlappar till pension höjer sin lön med motsvarande belopp skapas ett antal fördelar. Genom högre lön ökas olika statliga förmåner, som till exempel sjukpenning, VAB-ersättning och även den statliga allmänpensionen ökas. Dessutom ligger den högre lönen till grund för bedömning av kreditvärdighet när man vill prata med banken om bolån. Istället för att spara i tjänstepension, så sparar man löneökningen privat i till exempel ett Investeringssparkonto (ISK). Detta medför ett större sparande eftersom du både sparar privat, men också genom att den statliga pensionen blir större. För att trygga upp en större del av inkomsten kan till exempel företagarens egen sjukförsäkring genom Fora tecknas, där premien för närvarande är 0 (!) kronor.

Det finns för- och nackdelar i alla modeller och den nackdel vi framhäver i detta fall är att det privata sparandet kan tas ut när som helst, jämfört med pensionsförsäkringen där kapitalet är låst under ett antal år. Det innebär att pengarna riskeras att användas tidigare och till annat än pensionstrygghet.

Ambitionen med denna text är att öppna för ett annat sätt att se på pensionstrygghet, texten gör inget anspråk på att vara ett generellt råd eller individuellt råd. Råd kan enbart ges utifrån varje persons individuella situation och förutsättningar.

Boka gärna ditt personliga möte med oss och läs mer på www.capfor.se

Dela inlägg på sociala medier:

Arkiv

Adress

A F Carlssons Gata 15
Vänersborg

Öppettider

mån-fre: 08.00-17.00
lör, sön: stängt