0521-57 00 27 kontakt@capfor.se

Nyheter

Hur hanterar du en börsnedgång?

av | mar 2, 2021 | Blogg | 0 Kommentarer

-Känner du dig orolig nu när börsen svänger väldigt kraftigt? 
-Blir du nervös och känner att du måste göra något? 
-Har du hört och läst på sociala medier hur du ska agera och göra med dina placeringar?

Läs detta och bli lugn!

Vi på Capfor och våra kunder har en genomarbetat strategi vi håller fast vid när det gäller sparande på lite längre sikt.

Capfors modell hänger ihop med faktabaserad kunskap, hur historisk avkastning ser ut, nobelpristagare som forskat i börsens utveckling, avgifters betydelse (speciellt i nedgång) och att rebalansera regelbundet. Vi erkänner att vi inte har en kristallkula att titta i för att se om börsen kommer gå upp eller ner, vi vet bara att den kommer göra det.
På lång sikt återhämtar sig börsen alltid!

När börsen som svänger som nu, kan man verkligen undra vad man har gett sig in på. Förra veckan tappade börsen mer än 10 procent, igår åkte den som en jojo (+2 %, till -2% till +0,6%), och idag är sannolikheten stor att vi slutar på plus till följd av stängningen i USA igår på +4,4 %.

Helst skulle man önska en jämn och konstant utveckling på +7 % om året.
Men så fungerar det inte. Skulle det varit enkelt med börsen och den bara gick uppåt så skulle ju alla ha investerat och tjänat pengar. Saken är att det som händer nu inte ens är något ovanligt i ett historiskt perspektiv. Svängningar på börsen tillhör spelet, det är därför börsen fungerar.
Det kommer alltid svänga både upp och ner.

De viktigaste förhållningssätten!

I grunden kan man sammanfatta det med 6 punkter:

 

  1. Försök inte tajma marknaden, ändra inte din strategi, ändra inte ditt månadssparande eller något annat om inte dina mål, din risktolerans, sparhorisont eller något annat har förändrats. Hur marknaden går är inte en anledning till förändring. Det kommer med stor sannolikhet kosta mer än det smakar att agera. Vi har inte gjort några förändringar och kommer inte göra det heller. Vi håller fast vid vår strategi!
  2. Om du mår dåligt, oroar dig och inte kan sova på natten så kan det vara en feedback på att du har för hög risk. Se då över balansen i ditt sparande. Kostar det dig din nattsömn så är det kanske för dyrköpt att må dåligt.
  3. Lägg fokus på det som du kan påverka, tänk över ditt agerande gällande (antalet inloggningar på dina konton, nyhetskonsumtion, förhållningssätt, mål, balans, strategi…) och försök ignorera det som du inte kan påverka (marknaden, media, andra investerare, andras reaktioner…)
  4. Det är sannolikt inte rea än, då börsen svänger väldigt åt båda håll, men vi köper billigare nu än vi gjorde för en månad sedan. Även om man historiskt blivit belönad för att köpa på rekyl, så finns det tillfällen då börsen gått ned kring 75% under en 3 års period.
  5. Det finns bara två typer av investerare – de som inte vet vart marknaden är på väg och de som inte vet om att de inte vet. Singla hellre slant, kasta en tärning eller be ditt barn om råd, än att lyssna på andras förutsägelser om framtiden, branscher eller aktier.
  6. Om du ändå är osäker, jämföra dig med andra, för med stor sannolikhet bör du ligga bättre än index på andra människor om du följer Capfors modell. Kanske ett tillfälle att fira att du ligger bättre än genomsnittet av marknaden och de flesta andra sparare?
Dela inlägg på sociala medier:

Arkiv

Adress

A F Carlssons Gata 15
Vänersborg

Öppettider

mån-fre: 08.00-17.00
lör, sön: stängt