0521-57 00 27 kontakt@capfor.se

Nyheter

Om Warren Buffet var din rådgivare

av | feb 9, 2023 | Tips | 0 Kommentarer

Vi har sprungit på en artikel som börjar få några år på nacken. Likaså artikelns huvudperson. Artikeln kommer från hemsidan hos en annan aktör inom ekonomisk planering, Maven Adviser. Klicka här för att komma direkt till artikeln. Vi har översatt och bearbetat texten.

”Warren Buffett och hans affärspartner, Charlie Munger, har över 150 års livs- och investeringserfarenhet mellan sig. Det är ingen slump att de anses vara kunskapskällor och mycket kloka (gamla) män. Det sägs att Warren Buffett är killen som alla citerar men vars råd få följer. Detta är utgångspunkten för den här artikeln.
Warren Buffett lever ett mycket sparsamt liv. Han har bott i samma hus i över 60 år värderat till cirka 400 000 USD. Han har bara ett hus (hans med-miljardärer samlar på dem). Han äter inte på fina restauranger. Han bär dyra kostymer, men han säger att de ser billiga ut på honom. Han flyger i ett privat jetplan (ja, han är miljardär). Hans rika vänner har arméer av personal och flera hem över hela världen. ”De saker som människor äger, kommer tillslut att äga dem istället” är ännu ett citat.

 

Vad skulle Warren Buffett göra?

Vad skulle Warren Buffett säga om han var din finansiella rådgivare? (Detta är självklart bara min uppfattning baserat på hans tidigare kommentarer och efter studier av hans kloka ord och ekonomiska sanningar)

Warren Buffett är kontrakulturell och kämpar tappert mot konventionell visdom, det som anses vara dagens sanningar. Så vad skulle Warren säga om han gav råd till privata kunder om hur man uppnår och upprätthåller ekonomisk framgång och allmän lycka?
Av grundläggande betydelse är att inte leva slut på dina pengar förtid och att kunna lämna ett meningsfullt arv.

Hans tro på den globala kapitalismen är obeveklig, han är övertygad om att företag med tiden kommer att uppfinna, utvecklas och återföra vinster till aktieägarna som äger dessa företag. Han har sagt till sin maka att när han går bort borde hon placera 90 % av sina tillgångar i en indexfond som följer de 500 största företagen i USA. Placera resten av dina tillgångar i kontanter, för vardagliga utgifter och för att nyttja de flyktiga tillfälliga nedgångarna i aktiekurserna.

Du märker att han inte har nämnt egendom, råvaror, optioner, futures eller någon annan het modefluga. Han har hållit det otroligt enkelt. Han har inte krånglat till det för att nå vinster.

Han är också ett stort fan av att inte titta på börsutvecklingen eller, som han säger, Mr Market. I princip investera och glöm. Detta återspeglar det gamla ordspråket att pengar är som en tvål – ju mer du rör vid dem desto mindre får du behålla.

Han är också känd för att säga var girig när andra är rädda och rädd när andra är giriga. I grund och botten, om du investerar pengar i motsats till att spendera dem, bör du glädjas när marknaderna är tillfälligt nere (eftersom alla nedgångar är tillfälliga). Detta är grundläggande investeringskunskap, att förstå att tillfälliga nedgångar på marknaden är just det. Jag ler brett när marknaderna erbjuder mig en tillfällig rabatt.

Finansiella råd à la Buffett

Om Warren Buffett skulle träffa kunder som söker ekonomiska råd tror jag att han skulle kunna sammanfatta sitt budskap så här:

Herr/Fru Investerare, världen försöker få din uppmärksamhet och avleda dig bort från den osminkade sanningen om ekonomisk framgång. Högarna med investeringslögner är lika höga som skyskrapor.

Du måste lägga pengar åt sidan för alla kända utgifter som du kommer att ha under de närmaste tre åren eller så och även ha en kassabuffert på cirka 10 % av dina placerade tillgångar. Resten sätts i arbete i en superbillig indexfond som följer en samling stora globala företag.

Titta helst aldrig på värdet från dag till dag eller ens månad till månad. Även årligen är ett meningslöst godtyckligt datum. Vi vet att under de kommande decennierna är orsaken till din överlägsna avkastning från att äga stora företag att du målmedvetet tar dig igenom de tillfälliga nedgångarna. Om du inte kan hålla med om denna sanning kommer du aldrig att bli en framgångsrik investerare.

Du behöver inte göra en riskanalys, som aldrig utformades för att göra dig till en bättre investerare eller ens hjälpa dig att förstå den beteendeutmaning du står inför. Jag behöver inte heller överanalysera din portfölj. Svaret är ändå att dina placeringar kommer att underprestera i samma utsträckning som de saknar investeringar i stora företag (i form av aktier, som du köper via indexfonder).

Jag garanterar att om du följer denna köp-och-behåll-strategin kommer du inte att bara överleva ditt kapital, du kommer att bibehålla en hög köpkraftsnivå (dina pengar håller jämna steg med dagens priser) och du kommer att prestera bättre än alla dina grannar. Ett arv kan också överföras till efterlevande.

Jag hjälper dig att skapa en långsiktig finansiell prognos för att hjälpa dig att planera de viktigaste händelserna i ditt liv och dina utgiftsmönster. Jag kommer att debitera dig för det här arbetet, men jag måste vara brutalt ärlig, jag kommer inte att göra mycket ”arbete” när din plan väl är upprättad och följer investeringsstrategin.

Min huvudsakliga roll kommer att vara att se till att du håller dig till den här planen och håller dig på rätt spår (detta är mycket svårare än det låter), eftersom media och andra leverantörer av osanningar kommer att försöka missleda dig vid varje tillfälle de får. Vissa kunder har frågat mig varför de betalar mig löpande för att jag inte ska göra någonting? Mitt svar är alltid att du inte skulle ha kommit till denna slutsats utan mig, därför är min avgift ovärderlig och ger exponentiellt värde.

Min sista poäng är att studie efter studie har visat att dåliga investeringsbeslut (felbeteende, investor misbehaviour) är den mest destruktiva förmögenhetsförstöraren av alla. Det beräknas att en enskild investerare (på grund av ständiga felbeslut) kommer att underprestera med cirka 50 %. Detta innebär att du får hälften av den avkastning (eller förmögenhet) du har möjlighet till på grund av att du fattar fel beslut vid fel tidpunkt av fel skäl. Konstigt nog segrar den mycket lata investeraren (med råge) över den hyperaktiva handlingskraftiga investeraren.

Slutligen kan jag bara fortsätta att samarbeta med dig om mina råd är obestridda. Det finns en professionell fantasi om att alla kunder ska förstå de råd som deras rådgivare delar med dem. Personligen vet jag att du aldrig helt kommer att förstå mig; allt jag ber om är att jag blir trodd. Räkna också med att jag kommer att fortsätta att leverera obekväma sanningar och inte de bekväma lögnerna som många av er kanske har vant sig vid.”

Dela inlägg på sociala medier:

Arkiv

Adress

A F Carlssons Gata 15
Vänersborg

Öppettider

mån-fre: 08.00-17.00
lör, sön: stängt