0521-57 00 27 kontakt@capfor.se

Nyheter

Nya och lite annorlunda energitips…

av | dec 14, 2022 | Ekonomi | 0 Kommentarer

Energi kan inte förstöras!
…den omvandlas bara till en annan form. Ta med dig det i din planering: Har du en lampa i fönstret blir ljuset lite värme som värmer, lyser den utomhus får du inte behålla det lilla överskottet. När du lagar mat värmer du huset samtidigt (men lämna inte fläkten på långa perioder). När kyl och frys går för att hålla maten kall så avger de värme – bäst är att ha dem i ett utrymme du vill hålla varmt.

Torka tvätten med avfuktare
En bra avfuktare har samma funktion som en luftvärmepump och är riktigt effektiv på att torka din hängda tvätt. Den ger både en luftström, lite värme till samma kostnad som en värmepump och framförallt drar fukten ur luften. Låt torktumlaren vila sig så mycket det går!

Använd en isolerad rullgardin
Ett fönster är alltid sämre än en vägg på att hålla värme. Använd rullgardin på natten så bidrar den till isoleringen. Är du lite pysslig så sy dig en egen rullgardin i flera lager tyg som isolerar ännu bättre.

Maxa din egen energi
En människa avger ungefär 100W i form av värme och mer vid rörelse. Dra nytta av detta! Bjud in vännerna. Hur länge klarar ni att köra plankan på köksgolvet? Dammsug intensivt innan! (energin kan inte förstöras bara omvandlas, hänvisar till första punkten)

Utöver att spara el kortsiktigt, tänk även på att ta hänsyn till en pryls hela livscykel
Det har kostat energi och råvaror att tillverka t ex en lågenergilampa. Om du råkar ha sådana kvar – använd den tills den är uttjänt. Du har ju redan betalat den och någon har producerat den. Återvinn den sen på rätt sätt. Ljus är dessutom oftast en väldigt liten del av ett hushålls energiförbrukning.

Dela inlägg på sociala medier:

Arkiv

Adress

A F Carlssons Gata 15
Vänersborg

Öppettider

mån-fre: 08.00-17.00
lör, sön: stängt