0521-57 00 27 kontakt@capfor.se

Nyheter

Oro i världen…

av | feb 24, 2022 | Placeringar | 0 Kommentarer

Ryssland har inlett en storskalig invasion av Ukraina och i skrivande stund är konsekvenserna omöjliga att överskåda. I den akuta fasen är de lokala konsekvenserna allvarliga och svåra för oss utomstående att förstå. Våra tankar går till folket i Ukraina.

Capfors uppdrag är att stötta, vägleda och guida dig i ekonomins värld och här följer en kommentar till den uppkomna situationen. Pengar och värdepapper har inte begåvats med känslor utan de står vi människor för. Vi vill kort kommentera utvecklingens konsekvenser för ekonomin och då hänger inte alltid empatin med i resonemanget.

Krig har förekommit mycket längre än det funnits aktier och obligationer. Historiskt har krig alltid inneburit katastrof för människan men inte alltid för börsen. Vår uppfattning är att så är fallet långsiktigt även denna gång men ett troligt utfall är kortsiktiga kraftiga svängningar beroende på den osäkerhet som uppstår. Dåliga nyheter, bra nyheter – ofta kvittar det bara läget är känt för investeraren. Den så kallade marknaden blir lugn av kunskap. I nuläget är väldigt mycket okänt.

Placeringar på börsen ska ses över lång tid för att man inte ska behöva agera i panik när något sådan här händer. Du som kund i Capfor känner säkert igen begreppet ”4-hinkar”. Du har då en övergripande strategi för hela den ekonomiska bufferten där tidsaspekten läggs på för att tydliggöra vilka pengar som är kortsiktiga och vilka som är mer långsiktiga. Kapital som behövs för att täcka levnadskostnader på kortare sikt än 5 år ligger utanför börsen genom bankkonton/räntefonder och placeringar på längre sikt placeras i en kombination av räntefonder/aktiefonder.

Viktigt att väga in är att vi nu står med en enorm börsuppgång bakom oss, driven till stor del av gratis pengar från världens centralbanker och historiskt låga räntor. De senaste fem åren har det globala aktieindexet ökat med ca 90%. Vi har levt med räntor (eller snarare utan räntor) på en nivå så låg som vi aldrig sett historiskt. Räntorna har börjat stiga vilket påverkar både obligationer och aktier. Lägg till stigande energipriser och inflation så finns det många utmaningar framöver.

 

Men, räntorna kommer fortfarande att vara låga även om de flerdubblas. Samtidigt kommer företagen in med starka rapporter och på längre sikt vet vi att börsen ger överlägset bäst avkastning. Vi har stora utmaningar framöver som med innovation och företagande kan ge både mänskliga och ekonomiska vinster. Nu har börsen tappat en hel del och nedgången kan säkert hålla i sig. Problemet är som vanligt att det är ingen som vet när börsen kommer att vända.

Är du orolig? Respektera din oro, det gör vi. Sitt inte still i båten, ta ut en riktning och greppa årorna. Var beredd på att det kan vara fel riktning. Genomför du en omplacering så är det mycket viktigt att du samtidigt bestämmer dig för hur du ska återgå till din långsiktiga fördelning mellan aktier och räntor. Du måste alltså upprätta en plan för vägen tillbaka. Är det helt enkelt så att du ska ha en strategi med lägre risker? Du bör då ta kontakt med oss för en ny genomgång.

Är du ändå relativt lugn? Du bör ändå agera den närmsta tiden. Om det sker idag eller om någon vecka/månad spelar inte så stor roll. Om börsen gått ner har aktiedelen minskat och då ska du öka upp den. Genom att löpande rebalansera, att återgå till den ursprungligt valda fördelningen, drar du nytta av börsens svängningar. Under de senaste åren har vi därför redan säkrat hem delar av den uppgång som varit. Köpa aktier när börsen går ner – detta kan definitivt ta emot men ger enorm effekt. När olika tillgångsvärden svänger mycket, när marknaden är volatil, behöver du vara mer aktiv. Förlita dig på den strategi som vi med fördel följt tidigare och se fördelarna med börsens nedgång.

Vill du ha ett bollplank? Behöver du råd? Capfor finns här för dig att stötta, vägleda och guida. Välkommen att höra av dig.

Capfor uppmanar till gåvor till Läkare Utan Gränser

Dela inlägg på sociala medier:

Arkiv

Adress

A F Carlssons Gata 15
Vänersborg

Öppettider

mån-fre: 08.00-17.00
lör, sön: stängt