0521-57 00 27 kontakt@capfor.se

Nyheter

Visst är det märkligt…!?

av | dec 15, 2021 | Ekonomi, Kunskap | 0 Kommentarer

Visst är det märkligt…

Att pengar och känslor hör ihop är väl ingen nyhet, och att våra känslor (eller uppfattningar) hänger samman med vad vi tänker är för de flesta också känt men att vi människor allt som oftast ställer till det för oss själva p g a våra uppfattningar har många svårt att erkänna.
Sedan några år tillbaka har det mer eller mindre varit en allmängiltig sanning att fonder är bra att ha, de går ju upp i värde.
Fonderna som går upp skapar mer pengar, möjligheter och GLÄDJE!

Vinter/våren 2020 hade vi en extremt turbulent börs, och de allra flesta kunde se hur deras fonder minskade oerhört kraftigt i värde på mycket kort tid. Många hann inte korrigera och sälja i tid, andra väntade ut oron…
Kort sagt kan man säga att fonder som går ned i värde minskar mängden pengar, minskar dina möjligheter och (kanske viktigast) skapar ORO/STRESS!

För dom som är i den positiva situationen att de har lite pengar över, blir frågan om ränta på bankkontot småirriterande. Alternativet fond kan upplevas som otryggt och likna ”prästens lilla kråka” (en slant hon hit, en slant hon dit).
Pengar på banken är detsamma som trygghet, medan fonder är otryggt… Åtminstone på kort sikt!

För några dagar sedan publicerades statistik om inflationstakten i Sverige, och i november steg den till 3,6%… Det betyder att om de pengar man har växer med 3,6% har de egentligen inte växt ett ”jota” utan faktiskt stått helt stilla i värde!
Ett konto med 0% ränta betyder att pengarna på kontot har minskat med 3,6% i köpkraft.

För att tydliggöra vad detta betyder kan man säga att om du har t ex 100.000 kronor på ett konto utan ränta och väljer att låta pengarna sitta där under 10 års tid kommer pengarnas värde ha minskat med nästan 30.000 kronor (sett till en årlig inflation som precis nu).
Tryggt och säkert på kort sikt, JA!
Otryggt och Osäkert på lång sikt, JA!

Valet om hur man ska sköta sina sparslantar handlar mer om tid, än om vilken fond/bank som är bäst (det vet man ju ändå inte i förväg). Sannolikheten att förlora pengar i fondplaceringar över tio års perioder är såpass låg att den nästan kan tyckas vara försumbar.
Istället för att fundera på ”prästens lilla kråka” kan man lyfta blicken och följa regnbågen till skattkistan som ligger lite längre fram i tiden!

Läs mer om inflationstakten här:
https://www.dagensps.se/bors-finans/makro/sverige-har-hogsta-inflationen-pa-28-ar/

 

 

Dela inlägg på sociala medier:

Arkiv

Adress

A F Carlssons Gata 15
Vänersborg

Öppettider

mån-fre: 08.00-17.00
lör, sön: stängt