0521-57 00 27 kontakt@capfor.se

Nyheter

Scarcity

av | sep 20, 2021 | Beteende ekonomi | 0 Kommentarer

Om du vet att du ska betala notan på restaurangen, väljer du då vad du vill utan att titta på priset eller struntar du i hummern eller oxfilén för att den är för dyr? Har du sagt ­– Jag skaffar detta när jag har råd. Då har du troligtvis ett ”scarcity-mindset”. Detta tankesätt är inprogrammerat och talar om för oss att allt är begränsat och har ett slut. Det föder fattigdom och begränsar framgång.

Scarcity skulle kunna förklaras som klyftan mellan önskningar och begränsade resurser. Ett enklare sätt att beskriva det är –Tar jag en bit av pajen blir det mindre över till andra.
Det handlar om en känsla av rädsla och brist och en knapphet inför jordens resurser. Lionel Robbins menar att ekonomi är vetenskapen som studerar mänskligt beteende i relation mellan ändamål och knappa resurser. Scarcity är också motsatsen till överflöd, om allt fanns i överflöd skulle ekonomer inte ha något att studera.

Det är viktigt att poängtera att scarcity är ett mindset och inställning till livet. Det ökar negativa känslor och hänger ihop med depression och ångest vilket i sin tur påverkar beteende. Scarcity finns i olika nivåer där samtliga handlar om rädsla för att tillgångarna skall ”ta slut”. Ett tydligt exempel på ett sådant beteende är inköpen av toalettpapper våren 2020. Rädslan spred sig över världen och känslan av att något ”kommer ta slut” var närvarande. Det kan tyckas märkligt att en pandemi bidrar till att människor hamstrar toalettpapper, särskilt eftersom just papper inte har någon direkt koppling till viruset. Dock är detta utifrån ett scarcity-mindset ett beteende som är grundat i ångest och rädsla för att inte få tillräckligt. Att köpa in ofantliga mängder toalettpapper kan vara ett sätt att försäkra sig om att ”jag har tillräckligt”.

Tips för att överkomma scarcity:

  • Bli medveten om detta falska påstående –pengar kommer till mig på grund av det jag gör. Detta är ett inlärt beteende och inställning. Det är snarare så att pengar kommer till mig utifrån vad jag tänker och känner.
  • Välsigna dina räkningar och ändra ditt perspektiv på pengaflödet. Om du ondgör dig över att en vän enligt ditt tycke spenderar onödigt mycket på en diamantring är det ett scarcity-mindset som talar. Tänk istället på hur många människor som blir påverkade av detta pengaflöde. En ring för 10,000 kr påverkar, tänk då vad 110,000 kr gör? Det blir en ännu större kedjereaktion. När du får en räkning som oroar eller irriterar dig, byt perspektiv och fokusera på den positiva kedjereaktionen av dessa pengar.
  • Fokusera på överflöd. Det kan göras genom att uppmärksamma och uppskatta det du har. Du byter perspektiv genom att känna överflödet. Du förtjänat att unna dig lyxen att känna överflödet omkring dig.
Dela inlägg på sociala medier:

Arkiv

Adress

A F Carlssons Gata 15
Vänersborg

Öppettider

mån-fre: 08.00-17.00
lör, sön: stängt