0521-57 00 27 kontakt@capfor.se

Nyheter

Går strutsar i pension?

av | mar 2, 2021 | Blogg | 0 Kommentarer

För några dagar sedan ”sprang-jag-på” en gammal kompis som jag inte träffat på flera år.
Låt oss kalla honom för ”Stig”.
Stig tittade till när jag öppnade med ”Men hallå där, det var inte igår!”
Och svaret var lite kul… ”Nä de va de verkligen inte!
Vad gör du nu för tiden? Varför hör du aldrig av dig? Det var alldeles för längesen vi sågs”…..

Eftersom det gått närmare tio år sedan vi hade setts, kom vi att prata om hur snabbt tiden går och vad vi hade hunnit med under de tio åren.
Sedan kom den där kommentaren…
Tänk att det är kortare än tio år kvar till 65!”, och jag förstod att kommentaren påverkade mig på flera olika sätt…

För mig handlade det både om hur snabbt tiden går, liksom att man kanske skulle fånga upp gamla kontakter som man värdesatt innan det är försent.
Tänk vad enkelt det egentligen skulle vara att bara slå en signal eller skicka några korta rader till gamla kompisar… men vad svårt det faktiskt ändå är!

På något sätt väljer man att inse hur snabbt framtiden faktiskt inträffar, man är ju fullt upptagen av det som ska hända den närmaste dagen eller dagarna…

För mig blir det än mer tydligt att faktiskt tänka igenom vad som är viktigt på riktigt, att planera för det och att låta livet bli något jag själv styr över!

Går strutsar i pension?
Svaret blir väll att strutsar inte vet vad pension är, att de lever från ett ögonblick till ett annat och att de styrs fullt ut av sina instinkter.

Myten om att strutsar sticker huvudet i sanden handlar kanske mer om hur vi själva agerar, att vi väljer bort en del saker liksom att vi är fullt upptagna av det som händer… vi sitter fast i våra hjulspår.
Med detta i ”bakhuvudet” blir svaret också att när vi inser hur fort tiden faktiskt går, borde vi fundera på de saker som faktiskt kommer påverka vårt framtida jag!

På temat pension kan man kallt konstatera att tiden har enorm betydelse, på många olika sätt… utifrån ett ekonomiskt perspektiv handlar det t ex om:

 • Ränta-på-ränta effekten på avgifter
  I stort sett alla vi möter har inte sett, blivit informerade eller förstått hur mycket deras pensionsinkomst kan förbättras genom att kritiskt gå igenom de pensionslösningar de har och minska de kostnader lösningarna innehåller.
  Det är inte ovanligt att kostnaderna kan minskas från 2-3% till 0,5-1%, och en avgiftssänkning med 2% betyder oerhört mycket för hur mycket man får i pension.
 • Pensionsplaceringar
  Mycket få av de personer vi träffar har en långsiktig strategi anpassad till dem själva när det gäller placeringsval för sin pension. De allra flesta har antingen valt att följa någon annans råd, eller helt enkelt inte prioritera frågan om placeringarna.
  Genom att långsiktig strategi anpassad till vem du är och tid, skapas rätt trygghet och för de flesta ännu bättre värdeökning.
  Forskning har visat att med hjälp av en långsiktig strategi och stöd ökar värdeökningen med 3% mer per år jämfört med dem som saknar strategi och som följer finansbranschens råd.
 • Kunskap
  Genom att få tydlighet och förståelse för vad man har blir det enklare att se vad man behöver göra.
  Egentligen handlar detta om något så enkelt som att en GPS inte kan leda oss rätt om den inte vet var vi är… och frågan om pension handlar om så mycket mer än bara inkomster och sparande… Det handlar ju faktiskt om sparande, inkomster, skulder, kostnader, utgifter, försäkringar liksom vad man ska göra och vad som krävs för att få uppleva det man vill…den dagen man väljer att gå i pension.

 

Någon kanske tänker ”det-man-inte-vet-har-man-inte-ont-av”… och svaret blir att genom kunskap och stöd kan man påverka!

Dela inlägg på sociala medier:

Arkiv

Adress

A F Carlssons Gata 15
Vänersborg

Öppettider

mån-fre: 08.00-17.00
lör, sön: stängt