0521-57 00 27 kontakt@capfor.se

Nyheter

Att repa sig efter ekonomiska misstag

av | mar 2, 2021 | Blogg, Tankar kring budget | 0 Kommentarer

De flesta av oss vet säkert vad posttraumatisk stress är. Det handlar kort om att återuppleva eller få ”flashbacks” av tidigare upplevda situationer eller trauman som orsakat stor stress. Ofta störs man av minnesbilder eller kraftiga känslor och/eller reaktioner.
Detta kan även gälla ekonomi.
Ett tidigare snedsteg, förlust eller ogenomtänkt beslut kan leda till posttraumatisk stress. Pengar är något som finns med i vår vardag och en tidigare negativ upplevelse kan göra sig påmind när som helst. Det kan ge effekter som kan innebära att det kan vara jobbigt att betala räkningar, svårt att göra slut på eller hålla i pengar och att det ständigt finns en rädsla §och oro i att fatta stora ekonomiska beslut som exempelvis en investering eller bostadsaffär.
Det positiva i detta är att det även finns posttraumatisk tillväxt.
Detta begrepp är myntat av Michael Bernard Beckwith, författare och grundare av Agape International Spiritual Center. Det handlar kort och gott om att få ut det bästa av en upplevelse även om den kan anses negativ. Denna process kan delas in i tre steg:

1. Det är vad det är.

2. Skörda det goda.

3. Förlåt resten.

Nedan förklaras begreppen mer ingående:

Det är vad det är– Acceptera det. Antingen kontrollerar det dig eller så kontrollerar du det.

Skörda det goda– Det finns något gott i alla situationer. Ju mer du letar efter det, desto mer finner du.

Förlåt resten– Detta innebär att släppa taget, att överge och inte fundera över vad som gick fel.

Detta är posttraumatisk tillväxt.
Det behöver inte vara svårare än så. Ibland tror man att ett misstag behöver analyseras och diskuteras för att inte upprepas. Försök att hitta ett annat tillvägagångssätt och var snäll mot dig själv. Vi gör alla misstag och genom att skörda det goda kan ett misstag istället bli en erfarenhet som du kan dra nytta av.

Fundera ett varv, har du varit med om en situation som kan upplevas som negativ? Applicera denna process och fundera över vad som finns kvar.
Döm inte dig själv eller andra, det är vad det är.
Vad är det goda som kom av situationen?
Lärde du dig något, fick du hjälp av någon eller kanske en insikt om någonting viktigt?
Det är viktigt att släppa taget om det dåliga.

Kom ihåg: – Låt inte gårdagens misstag grusa framtiden. 

Dela inlägg på sociala medier:

Arkiv

Adress

A F Carlssons Gata 15
Vänersborg

Öppettider

mån-fre: 08.00-17.00
lör, sön: stängt