I detta blogginlägg i fem delar vill vi ge dig en överblick över vad som är viktigt att tänka på när du planerar din pension och hur du kan skapa trygghet i dina beslut.
Om du känner att pensionsfrågor är överväldigande eller om du vill ha ett bollplank inför viktiga beslut, boka gärna ett samtal med oss på Capfor: https://capfor.se/kontakt/. Tillsammans kan vi gå igenom din situation och skapa en plan som passar just dig – där pensionen, övrigt sparande, lånesituationen och hela din personliga ekonomi samspelar för att ge dig en trygg och stabil framtid.
Pensionen är din chans att leva det liv du drömt om – låt oss se till att den blir precis som du vill ha den!
Del 1 – Hur kan du skapa trygghet i din pensionsplanering?
Pensionen är för många ett mål som känns både efterlängtat och osäkert. Det är en tid för att njuta av frukterna av ett långt arbetsliv, men också en tid då många frågor kan uppstå, såsom:
- Hur mycket kommer jag faktiskt få ut varje månad?
- Hur ska jag tänka kring uttag av pensionen?
- Finns det något jag behöver justera för att få ut det mesta av min pension?
Som rådgivare med lång erfarenhet av pensionsfrågor möter vi dagligen personer som närmar sig beslutet att börja ta ut sin pension. Många känner sig överväldigade av de olika valmöjligheterna och är osäkra på om de gör rätt val.
Få koll på din pension
Ett första steg är att skapa en tydlig bild av din pension. Detta innebär att du bör:
- Logga in på minpension.se för att få en helhetsbild av din allmänna pension, tjänstepension och eventuellt eget sparande.
- Under rubriken ”Intjänad pension” kan du se hur mycket du hittills har samlat i din pensionspott. Klickar du till exempel på tårtbiten ”Tjänstepension” ser du i vilka bolag du har pensionspengar och hur de är placerade.
- Under rubriken ”Simulatorn” kan du se över vilka delar som ingår och hur de påverkas av om du till exempel börjar ta ut pension tidigt eller senare, liksom vad som händer om du väljer att tidsbestämma utbetalningarna.
Det kan vara klokt att boka in ett möte med en pensionsrådgivare för att tillsammans gå igenom vad siffrorna faktiskt innebär för dig.
Del 2 – Uttagsplanering
När pensionen ska börja tas ut finns det flera valmöjligheter som påverkar både din ekonomi och trygghet:
- Flexibilitet i uttag: Vill du ta ut pensionen snabbt och få en högre inkomst de första åren, eller vill du fördela den jämnt över hela din pensionärstid?
- Kombinera pension och arbete: Om du planerar att fortsätta jobba deltid kan det påverka hur mycket pension du väljer att ta ut. Ibland kan det vara förmånligt att skjuta upp vissa uttag.
- Efterlevandeskydd: Har du en partner eller familj som du vill skydda ekonomiskt? Det kan påverka hur du väljer att ta ut vissa delar av pensionen.
Det är viktigt att tänka på att valen du gör nu kan vara svåra, eller omöjliga, att ändra i framtiden.
På minpension.se får du goda möjligheter till planering, där du med hjälp av ”Simulatorn” både kan variera utbetalningstider och den inkomst som ligger till grund för din pensionsberäkning. Vad det gäller efterlevandeskydd är det lite klurigare. Det enklaste här är att kontakta de bolag du pensionssparar i och ställa frågan om vilket skydd du har på dina pensionspengar.
Del 3 – Ta med hela din ekonomi i planeringen
Din pension är en central del av din ekonomiska framtid, men det är lika viktigt att se till helheten. Exempel på andra delar av din ekonomi som också påverkar din trygghet och frihet under pensionsåren är:
- Övrigt sparande: Har du sparande vid sidan av din pension, såsom ISK, fonder eller sparkonton? Dessa kan ge dig extra flexibilitet och hjälpa dig täcka större utgifter. Samtidigt är det viktigt att fundera över balansen mellan risk och trygghet – är dina placeringar genomtänkta och i linje med dina mål för pensionen?
- Lånesituation: Se över om du har lån, som bolån eller andra krediter. Fundera på om det är dags att amortera mer innan pensionen eller om det finns behov av att omförhandla villkoren för att minska dina kostnader.
- Juridiska handlingar: För att skapa trygghet för dig och dina nära är det viktigt att ha koll på dina juridiska dokument. Ett testamente säkerställer att dina önskemål efterlevs och en framtidsfullmakt gör det möjligt för någon du litar på att hjälpa dig med ekonomi och andra beslut om du själv skulle bli oförmögen.
Att planera hela ekonomin – inte bara pensionen – ger dig ett stabilt fundament att stå på under dina pensionsår.
Del 4 – Granska dina pensionsavtal
Pensionsavtal är inte alltid statiska – det kan finnas delar som går att justera för att passa din livssituation bättre. Det här kan du göra:
- Kontrollera om det finns avgifter eller andra villkor som påverkar utbetalningen. Var inte rädd för att jämföra bolag, ofta finns det möjlighet att minska avgifterna och därmed få en förstärkt pension.
- Se över placeringarna i tjänstepensionen. Behöver de justeras när du närmar dig pension? Tar du för stora eller för små risker, vilka placeringar har du valt och hur väl stämmer de med dina pensionstankar?
Även små justeringar gör stor skillnad för din totala pension.
Del 5 – Skapa en hållbar utgiftsplan
När du vet hur din pension ser ut, är det dags att tänka på hur dina inkomster matchar dina utgifter. Gör en realistisk utgiftsplan (budget) som tar hänsyn till:
- Fasta kostnader som boende, försäkringar och mat.
- Utrymme för nöjen och resor – det som gör pensionsåren extra meningsfulla.
- Lite extra marginal för att klara ränte- och kostnadsökningar.
- En buffert för oförutsedda händelser.
- Tänk igenom hur dina utgifter kommer förändras över tid, en 80-åring gör sällan av med lika mycket pengar som en 65-åring.
- Om du planerar att sälja ditt boende på ålderns höst kan du till exempel ta med den eventuella vinsten som en bonus att använda som inkomstförstärkare.
En budget ger dig en tydligare bild av hur länge dina pensionspengar räcker och vilka justeringar som eventuellt behövs. När din utgiftplan är skapad kan du återvända till minpension.se för att se hur du kan ta ut dina pensionspengar på bästa sätt. Glöm inte att ta hänsyn till ditt övriga sparande som kan användas som inkomstförstärkning.
Tveka inte att be om hjälp
Pensionsplanering kan vara komplext, och det är helt naturligt att känna sig osäker. Vår roll som rådgivare är att hjälpa dig att få klarhet i dina frågor och ge dig en konkret plan som du känner dig trygg med. Oavsett om du behöver hjälp med att planera dina uttag, justera placeringar eller förstå vad alla siffror innebär, finns vi här för att stötta dig. boka gärna ett samtal med oss på Capfor: https://capfor.se/kontakt/.
Och kom ihåg: pensionen är din chans att leva det liv du drömt om – låt oss se till att den blir precis som du vill ha den.