0521-57 00 27 kontakt@capfor.se

Nyheter

Vad betyder provision?

av | mar 2, 2021 | Blogg | 0 Kommentarer

Man kan fundera lite på vilken betydelse provision har i olika sammanhang och situationer.
En del människor jag pratar med har upplevelsen att provisionen tas direkt på summan när man betalar, medans andra säger att det är en återkommande provision som dras varje gång man betalar fakturan för varan eller tjänsten man köpt.
Hur är det egentligen??

I de allra flesta fall är provision återkommande och man kan ju då fundera på om säljaren gjorde att bra jobb första gången och sålde in varan/tjänsten till dig, eftersom du köpte.
Skall hen ha betalt igen för ett jobb hen inte behöver göra om?
Tjänsten är ju redan köpt och i de flesta fall vill man behålla den och således betalar man sin faktura.

Ett exempel:  Om du köper en sjukvårdsförsäkring som betalas, antingen månadsvis eller årsvis så läggs det alltså på en procentsats på premien som skall täcka provisionen. Detta sker varje gång du får din faktura, år ut och år in, så länge du behåller försäkringen. Detta kan jämföras med många andra typer av försäkringar….

Om man har möjlighet att träffa någon som jobbar utan provision, kommer den personen troligen ta betalt för arbetet hen lägger ner vid första tillfället och när fakturan för tjänsten kommer nästa gång, finns ingen provision med, vare sig det året eller alla efterföljande kommande år.
Alternativet att välja utan provision, betyder att man alltid får det billigaste priset för tjänsten/varan och kan sedan själv avgöra om det var värt att betala endast en gång för jobbet säljaren gjorde då.

Vem man väljer att anlita är personligt och individuellt, men det kan vara bra att reflektera över vad valet innebär både nu och i framtiden för att kunna ta ett medvetet beslut.

Dela inlägg på sociala medier:

Arkiv

Adress

A F Carlssons Gata 15
Vänersborg

Öppettider

mån-fre: 08.00-17.00
lör, sön: stängt